Turkcell Genç Yetenek CyberCamp maceramı anlatmak istiyorum.
Turkcell’i hepimiz duymuşuzdur zaten, hatta benim küçüklüğümde ilk öğrendiğim kelimelerden biridir(her yerde şubelerinin olması ve reklamları sayesinde) :).
Turkcell düzenli olarak yararlı etkinlikler düzenlemekte. Bunlardan katıldıklarım Sınırsız Yetenek ve Genç Yetenek.
Turkcell Sınırsız Yetenek için ayrı bir yazı yazma ihtiyacı hissetmedim, hızlıca anlatabilirim. 10.000 öğrenciyi 1.000’er gruba ayırarak ayrı ayrı 1 haftalık hızlandırılmış teknoloji ve iş hayatına hazırlık eğitimleri verildiği bir Turkcell etkinliği. Bu etkinlikte öncelikle genel çapta eğitimler aldık ve grup şeklinde(4-6 kişi rastgele atanıyor) sunum hazırladık. Sunumlarda en iyi olan 10 kişi Turkcell’de staj yapma şansı yakaladı.
Çok detaylı bir eğitim değildi ancak verimli geçmişti, sunum ve takım çalışması için oldukça faydalıydı.
Ondan sonra Genç Yetenek programının kayıtları başladı. Ben de şansımı denemek istedim. Farklı departmanlar içerisinde 65.000 öğrenci ve yeni mezun başvurmuştu.
Ben Yazılım ve Siber Güvenlik olarak 2 farklı departmana başvurdum. 8 yaşından beri yazılımla uğraştığımdan ve 12 yaşında da ilk büyük siber güvenlik tecrübemi elde ettiğimden bu 2 departmanı seçtim.
Genç Yetenek programında birçok adım mevcut. Başvurduktan sonra sizi bir süreç bekliyor. Öncelikle bir Unity ile yazılmış biraz IQ testine benzer bir oyun mevcut. Onu oynadıktan sonra İngilizce testini çözmeniz bekleniyor.
İngilizce testinden de başarıyla geçtikten sonra Video Çek Yolla aşaması var.
Size bir ya da birkaç soru yönlendiriliyor, sizden de 3 dakikada bu soruyu en inovatif bir şekilde videolu bir şekilde cevaplanmanız isteniyor. Bu aşamadan sonra artık birebir insan kaynakları ve seçtiğiniz departmanlardan bir yöneticiyle mülakata giriyorsunuz.
Mülakat sohbet havasında gerçekleştiriliyor, kabul edilirseniz kampa kabul ediliyorsunuz.
33 kişi ile birlikte siber güvenlik kampı, CyberCamp’e kabul edildim. Çok heyecanlıydım çünkü sürekli yazılım ile uğraştığımdan yeni siber güvenlik tekniklerini öğreneceğim bir alan oluşmuştu. Birçok departmandan gerçek dünyadaki problemlere dayalı birçok konu ele alınmıştı.
Yaklaşık 4 hafta yalnızca hafta sonları süren bu etkinlik Sınırsız Yetenek programından çok daha spesifikti, tamamen siber güvenliğe odaklanılmıştı.
Bilgi Güvenliği, Network Güvenliği, Identity & Access Management, Offensive Security, Cyber Defence Center başlıklar altında birçok konu üzerinde duruldu ve gerçek dünya problemleri ele alındı.
Programın ilk haftasında rastgele 3 kişilik gruplar oluşturuldu ve rastgele siber güvenlik ile ilgili konular verildi. Bunların son hafta sunulması istendi. Biz grubumuz ile gayet güzel bir çalışma çıkardığımızı düşünüyorum, buradan da Damla ve Furkan’a selam :).
Sunumlardan sonraki gün ise 9 saatlik bir CTF yarışması yapıldı.
CTF, Capture The Flag olarak adlandırılan, siber güvenlik konuları içerisinde simülasyonların bulunduğu ve bu simülasyonlar içerisinde bazı çözümler gerçekleştirerek bayrağı bulma/yakalama yarışmasıdır.
CyberCamp’te bulunan her departman ile ilgili anlatılan başlıklar ile ilgili sorular mevcuttu. Soru dediğim CTF soruları. Yanlış hatırlamıyorsam 16 soru mevcuttu, 3 tanesini yapamamıştım. 2’si şanssızlıktan, biri ise heyecandan oldu :).
Birinde Windows sanal makinemi açamadım, dolayısıyla FTK Imager ile RAM Image’ını okuyamadım, binwalk ile denedim ancak flag’ın yarısını alabildim. …ku7u_c1k0l474_6} olan zor kısmı buldum ancak FTK ile saniyede bulunabilecek kısmı binwalk ile ne yazık ki bulamadım, aslında Forrest Gump’tan alıntı olduğunu biliyordum ve tahmin ederek yazabilirdim ama etik olarak doğru olmayacağından yaklaşık 1 saat uğraşarak flag’i elde edemedim. Birinde ise benim browserımda website ilginç olarak farklı derlendiğinden yanlış bir yola saptım, aslında alakasız bir hata ancak bilerek oraya koyulmuş gibi düşündüm. Eğer kimse yapamazsa hint/ipucu veriliyordu ve hint beni yine oraya yönlendiriyordu :).
Diğeri ise tamamen benim heyecanımdan oldu, aslında o kadar basitti ki ben o kadar basit olabileceğini düşünmedim :). Zaten bir soruda flagi bulup tam olarak nasıl yerleştireceğimi sormaya gittiğimde cevapları direkt “basit düşün” oldu. CTF’lerin belki de ilk kuralı basit düşünmek :).
CyberCamp’teki diğer arkadaşlarım da gayet iyiydiler, 32 kişi arasından 7. sıradaydım. İlk 5 ise gayet güzel hediyeler kazandılar.
CTF yarışmasından 1 hafta sonra ise kapanış konuşmaları için tüm yöneticiler ve katılımcılar toplanarak sohbet ettik. Turkcell dışarıdan çok kurumsal olarak gözükse de şirket içerisinde gayet hoş bir hava var.
Program bittikten birkaç hafta sonra eğer seçilirseniz farklı departmanların yöneticileri ile bir mülakat daha yapılıyor. Bu mülakat da sohbet havasında geçiyor ama biraz terleyebilirsiniz :). Bu mülakattan sonra hala bir sorun yoksa Turkcell tarafından teklif bekleyebilirsiniz :).
Daha öncesinde TRT Yetenek ve Turk Telekom Yetenek programlarına başvurmuştum içeriklerini bilmiyorum ancak başvuru süreçleri Turkcell Genç Yetenek kadar eğlenceli değildi. Başvuru süreçleri genellikle Şubat – Nisan ayları arasında oluyor ve eğer yukarıdaki konulara ilgiliyseniz, Türkiye’nin en büyük operatörlerinden birinde çalışmayı düşünüyorsanız, lisans son sınıf, yüksek lisans veya doktora öğrencisi veyahut iş tecrübeniz max. 2 yıl ise ve son olarak 1994(2021’e göre) yılından sonra doğduysanız siz de kendinize güvenin ve başvurun!
Başvuru Adresi:
https://kariyerim.turkcell.com.tr/genc-yetenek
İlk Yorumu Siz Yapın